Vizita de weekend cu copiii in Timisoara
Ne place sa zburam peste mari si tari, si sa experimentam culturi cat mai variate, dar in acelasi timp ne place sa vedem cat mai mult din propria tara, Romania. Iar unul din marile sale orase, Timisoara, nu il explorasem niciodata pe indelete, nici cu copiii, nici fara, desi de multe ori il tranzitasem in drum spre vestul Europei. Asa ca intr-un weekend de decembrie am zburat vineri seara din Bucuresti in Timisoara, si am petrecut aici doua zile, ocazie cu care am vizitat si Piata de Craciun.
La plimbare cu copiii prin Piata Victoriei din Timisoara, palate si o catedrala impresionanta
Monumentul reprezentativ pentru timisoara este frumoasa si fotogenica sa catedrala, la marginea Pietei Victoriei. Noi am inceput vizita in Timisoara cu o plimbare de-a lungul aleilor pietonale, pe langa numeroase palate (din pacate multe inca nerenovate), pe langa bancute si frumoasa Fantana cu Pesti. In partea opusa a pietei fata de catedrala se gaseste Opera Nationala Timisoara, o alta cladire emblematica, cu o arhitectura deosebita.
Piata Unirii, cel mai frumos loc din oras
Dupa noi Piata Unirii este cel mai frumos loc din Timisoara. O piata grandioasa, inconjurata de palate si diferite cladiri colorate, un loc impresionant si pentru cei mari si pentru cei mici. Posibil cel mai frumos loc urban din Romania!
Cu copiii pe jos prin centrul pietonal din Timisoara
Din Piata Victoriei inspre Piata Unirii, via Piata Libertatii, numeroase strazi sunt strict pietonale (pe multe nici bicicletele nu sunt permise), si este o placere sa le iei la pas. Numeroase restaurante, baruri, cafenele, cofetarii te asteapta, dar si o gramada de detalii deosebite arhitectonice si decoratiuni stradale. Este probabil lucrul care ne-a uimit cel mai mult la Timisoara, cat de prietenos este cu mersul pe jos, si cat de mare este zona sa centrala pietonala.
Sinagoga din Cetate este de asemenea o cladire extrem de frumoasa, ce merita admirata, dar din pacate (sau din fericire, mai bine) era in renovari ample cand am vizitat noi, si nu am putut decat sa intrezarim putin din fatada decorata.
Parcul Ion Creanga, distractie garantata pentru copii in Timisoara
Pe malul raului Bega, un parc special pentru copii te asteapta cu o sumedenie de locuri de joaca, care mai de care mai haioase, cu un castel, casute de lemn in varf de deal, ciuperci gigantice, corabii de pirati si topogane in forma de far. Noi am petrecut o dimineata intreaga aici fara sa ne plictisim, si copiii l-au declarat atractia numarul 1 din Timisoara.
Fabrica de bere Timisoreana si cea mai mare halba de bere din lume
Nu stiu alti copii, dar ai mei sunt innebuniti sa vada lucruri foarte mici sau ireal de mari. Asa, ca pentru elfi or uriasi. Asa ca nu am putut sa nu ii duc sa vada cea mai mare halba de bere din lume, in fata fabricii de bere Timisoreana. Apoi am poposit, in incinta fabricii, la Curtea berarilor Timisoreana, sa si degustam cate o halba (de dimensiuni normale) de bere.
Plimbare pe faleza raului Bega
Spuneam ca Timisoara e un oras foarte prietenos cu mersul pe jos, si acest lucru se poate vedea si daca te uiti la ce frumos e amenajata faleza raului Bega, ce strabate orasul. Dimineata timisorenii alearga aici, de-a lungul raului, mici podete pietonale il traverseaza, sunt amenajate gradini si parculete, dar si o zona cu restaurante si terase de vara. In plus, in timpul sezonului cald, pe raul Bega merg vaporase in regim de transport in comun, si din loc in loc vezi amenajate statii. Este unul din lucrurile care ne pare rau ca nu am putut sa le experimentam, noi vizitind Timisoara iarna.
Grafitti si arta urbana in Timisoara
Copiii nostri adora sa studieze diferite statui or grafitti-uri ce impodobesc diferitele ziduri ale unui oras, si in Timisoara s-au delectat din plin. Centrul vechi este plin de statui care mai de care mai interesante, Sala nr 2 a Teatrului National i-a fermecat cu scarile si fatadele sale colorate (alaturi e si un ceas gigantic din flori, de care copiii au fost foarte interesati sa il studieze), iar la tot pasul prin oras am gasit tot felul de grafitti-uri ultra colorate.
Unde isi pot bea parintii cafeaua in Timisoara?
Va spuneam ca strazile pietonale din centrul pietonal sunt pline de cafenele? Noi am testat 3!
Starbucks Timisoara
Pe un colt al Pietei Victoria un Starbucks mare isi asteapta clientii dornici de cafea, si noi am intrat pentru a ne incalzi putin.
Mokum Cafe
Pe principala strada cu restaurante din centrul pietonal al Timisoarei, Eugene de Savoy, am dat peste un local mic si decorat minimalist, Mokum Cafe, locul unde am baut cafeaua de sambata dimineata.
Typica Specialty Coffee
O cafenea simpatica, cu suport de biciclete in fata si doua mici masute,, cu cafea de origine din Costa Rica or Etiopia, a fost popasul de alimentare de energie pe care l-am facut duminica dupa amiaza.
La cumparat de carti cu copiii in Timisoara
Pe strada pietonala centrala Eugeniu de Savoya, copiii s-au oprit incantati in fata unei vitrine colorate, plina de carti. Am dat peste o librarie doar pentru cei mici, cu o selectie foarte buna de carti in romana si engleza, si am plecat de acolo cu doua pungi pline.
Unde ne-am cazat cu copiii in Timisoara: Piscina incalzita si panorame cu orasul de sus
Spre deosebire de Cluj or Oradea, oferta de hoteluri din Timisoara, din motive de neinteles, mi s-a parut mult mai slaba. Cum, atunci cand calatorim iarna, cand se intuneca devreme si ai risc de vreme proasta or frig care sa nu iti permita sa stai prea mult afara, ne place sa alegem o cazare cu piscina or loc de joaca indoor, pentru a umple astfel eventualii timpi morti.
In Timisoara, singurul hotel cu piscina pe care l-am gasit este blocul de 13 etaje ce reprezinta hotelul Continental. Desi camerele si spatiile comune ale hotelului nu sunt printre cele mai aratoase (desi curate sunt), piscina este mare, incalzita, cu 3 jacuzi-uri si un bazin cu apa calda sarata. Micul dejun de asemenea a fost foarte bun, iar privelistea din camera, de la etajul 12, a fost minunata. Vara Continental Timisoara are si o piscina in aer liber.
Unde am mancat (bine) cu copiii in Timisoara
Spre deosebire de de exemplu Cluj, care nu ni s-a parut vreodata teribil de kids friendly in restaurantele sale de top, in Timisoara peste tot unde am mancat (si am ales cu precadere restaurante incluse in ghidul Gault Millau) am gasit o atmosfera destinsa, si o mare deschidere pentru acomodarea micilor clienti pofticiosi si uneori pretentiosi in ceea ce priveste mancarea.
Vinto – un local cochet in centrul pietonal al Timisoarei
Vinto este alegerea numarul 1 a noastra din toate mesele servite in Timisoara. L-am gasit din intamplare pe strada pietonala Eugeniu de Savoy, si ne-a cucerit cu decorul sau non-conformist si preparatele de mancare servite, demne de o boneta Gault Millau. Plus, poarta titulatura de Gastro Wine Bar, si are o selectie de vinuri foarte ampla.
Merlot – eleganta rafinata la un restaurant un pic in afara centrului orasului
La Merlot nu suntem la prima vizita, am mai oprit la el aflindu-ne in tranzit prin Timisoara, asa ca de data aceasta am revenit la sigur, si cu pofta de Lapte de pasare, un desert foarte popular in Banat. Si Merlot are o boneta in ghidul culinar Gault Millau.
La calul alb – un nume cu istorie in Timisoara
Posibil numele acestei mici cladiri cochete din centrul orasului, pastrat la fel inca din 1746, desi scopul imobilului s-a tot schimbat, vine de la calul printului Eugeniu de Savoya, eliberatorul Timisoarei. Cert e ca acum restaurantul este unul luminos, relaxat, care ne-a oferit un pranz excelent duminica. Este de asemenea inclus in ghidul Gault Millau, si ca si Vinto, fiind pe strada pietonala, ne-a oferit posibilitatea de a lasa copiii sa zburde afara pana vine mancarea, in timp ce ii supravegheam de dincolo de geam, de la masa.
Scotland Yard – Curaj! Si noi am fost flamanzi odata!
Inainte de a ne imbarca in avionul ce ne-a adus inapoi la Bucuresti duminica seara, am luat o cina consistenta si delicioasa la un gastropub tot din centru. Mancarea a venit repede, si a fost foarte buna. Iar specificul localului este unul atipic, cu meniuri in forma de dosare de detectivi, si multe reclame la whisy.
Cam acesta a fost weekendul nostru cu copiii prin Timisoara. Voi ce ne mai recomandati pentru data viitoare cand ajungem prin Banat?
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |