Travelista.ro Exit Reader Mode

Prin Buenos Aires, in pas de tango

Am aterizat in Buenos Aires dupa o saptamana prin vantoasa Patagonia, si imediat ne-am destins la aerul cald al capitalei Argentinei. Am avut in total doua zile pline aici, si nu am stat locului o clipa, dorind sa vedem cat mai multe din ceea ce ofera orasul.

Floralis Generica, primul stop in Buenos Aires

Ne-am inceput plimbarea prin Buenos Aires cu o vizita in Plaza de las Naciones ce adaposteste gigantica floare din otel si aluminiu Floralis Generica, opera a artistului Eduardo Catalano.

Unul din cele mai importante obiective turistice din Buenos Aires este un cimitir: Recoleta

De la floarea cea gigantica, in 10 minute agale pe jos ajungi la unul din cele mai vizitate obiective turistice din Buenos Aires: cimitirul Recoleta, unde sunt inmormantati cei mai celebri locuitori ai orasului, incluzind-o pe faimoasa Eva Peron, generali si presedinti ai Argentinei, dar si o nepoata a lui Napoleon. Recoleta nu este un cimitir normal, ci ai senzatia ca te plimbi printre opere de arta, care mai de care mai atent decorate. Coada cea mai mare este evident in fata monumentului Evitei, fiica cea iubita a Argentinei.

Cea mai colorata strada: Caminito, din cartierul La Boca

De la cimitir cu un taxi direct in centrul distractiei si al tango-ului am poposit. Un fost cartier de imigranti saraci, Caminito si strazile adiacente lui au capatat o noua viata cu un pic (mai multa) culoare pe pereti, si o atmosfera boema, plina de energie. La tot pasul vezi perechi dansind tango, sau dansatori care sa iti propuna (contra unei sume modice) o „tango picture”, dar si o gramada de restaurante cu empanadas (un fel de placinte umplute cu carne or branza) si parilla (gratar, in special de vita), bere rece si vin argentinian. Strecurate printr ele, magazine cu souveniruri traditionale (mai ales multe accesorii din piele), si multe scoli de dans.

Casa Rosada, de neratat intr-o vizita in Buenos Aires

Biroul presedintelui argentinian este frumosul palat numit Casa Rosada, o casa, cum ii spune numele, roz pal, ce domina, dintr-o laterala, una din pietele centrale ale orasului, Plaza de Mayo. Amatorii de filme o vor recunoaste din filmul Evita, cu Madonna.

In spatele palatului, se gaseste un mic muzeu cu diferite obiecte ce au apartinut presedintilor de-a lungul timpului, masini, trenuri si accesorii, o vizita interesanta, cu acces gratuit dar si cu un mic secret in subteran.

In capatul muzeului, o usa intr-o incinta de sticla, te va conduce, doar ghidat, si in grupuri mici, catre una din cele mai fantastice picturi pe care le-am vazut vreodata. Un mural pictat de artistul mexican David Alfaro Siqueiros, pe cand se afla in exil in Argentina, intr-o resedinta privata. Camera, pictata in intregime, a suferit insa de-a lungul a aproape 100 de ani de viata, a trecut prin faima, abadon, uitare, incercare de a fi vanduta in Europa, si, intr-un final, redescoperire intr-o cladire abandonata in periferia Buenos Aires, si restaurata pentru a fi admirata de public. Pictura nu este una obisnuita, ci o experienta vizuala extraordinara. Inauntru camerei pictate nu poti face poze, ci doar unei reproduceri in fata incintei ce o protejeaza.

Seara, un spectacol de tango

Ramanem in ritm de tango si seara, cu un spectacol cu cina, la unul din teatrele celebre din Buenos Aires. Noi am ales Teatro Astor Piazzolla, si am avut parte de un show foarte frumos, cu cina buna, asezonata cu vin Malbec din belsug.

Cartierul Palermo, strazi cochete si restaurante gourmet

Primele 2 nopti le-am dormit pe o strada cu case cochete in cartierul Palermo, si am avut la doi pasi de hotel o sumedenie de restaurante, cafenele si brutarii, care mai de care mai delicioase.

Buenos Aires de sus

Un restaurant cu atmosfera din 1920 la pranz, deasupra orasului

Din 1923 mai exact, atunci a fost construit elegantul Palacio Barolo, pe acoperisurile caruia poti urca pentru un pranz cu o panorama deosebita cu centrul Buenos Aires.

Un rooftop de sticla in hotelul Icon Alvear, pentru a admira orasul noaptea

Pentru a vedea luminile orasului si Buenos Aires de sus noaptea, am ales rooftop barul si restaurantul de deasupra hotelului Icon Alvear, ce iti ofera o panorama minunata cu intreg orasul.

O ultima privire asupra Buenos Aires de sus, de la piscina Alvear Icon

Cum ai putea sa te pregatesti mai bine de un zbor lung trans-oceanic decat la o piscina cu vedere absolut fascinanta, cu Buenos Aires de sus,

Puerto Madero, cartierul nou si modern al Buenos Aires

Zona in care ne-am plimbat in ultima zi este zona noua a orasului, cartirul Puerto Madero (de aici se poate lua si feribotul catre Uruguay, Montevideo or Colonia de Sacramento), o colectie de zgarie nori de sticla, intr-o parte cu un canal, si in partea cealalta cu Rio de la Plata. In ultima zi, inainte de plecarea spre aeroport am prins si un frumos apus in nuante de mov.

De-a lungul canalului de apa, vei gasi, si pe o parte si pe cealalta, terase, cafenele si restaurante. Puente de la Mujer, podul alb, rotitor, ce uneste malurile, domina vizual zona, iar unul din capetele sale o poti saluta pe Anna Frank, ce isi are statuia aici.

Nu rata si o vizita pe corabia ARA Presidente Sarmiento, o corabie de scoala din anii 1890, ce a inconjurat Pamantul de 6 ori, si este acum mentinuta in stare exceptionala ca muzeu.

Reserva Ecológica Costanera Sur, natura urbana

La 5 minute de cladirile zgarie nori din Puerto Madero, o rezervatie naturala pe malul Rio de la Plata, cu alei printr-un peisaj cu stufaris si vegetatie luxurianta, bune de mers pe jos, alergat sau cu bicileta. La malul raului sunt amenajate zone de picnic, dar si puncte de belvedere, inspre oras, dintr-o perspectiva mai neobisnuita.

Despre taxi-uri si bani, cateva mentiuni practice despre vizitarea Buenos Aires

Din Europa ajungi in Buenos Aires via un zbor trans-oceanic de peste 10 ore, din mai multe capitale, printre care dese sunt plecarile din Madrid or Roma. Taxi-uri sunt peste tot in Buenos Aires, si este un mod usor de a te deplasa, oriunde te-ai afla, in cateva minute vei zari un taxi cu indicatorul de liber caruia sa ii faci cu mana. Taxi-urile au aparat, si sunt ieftine.

Uber exista ca si aplicatie in Buenos Aires, dar nu este tocmai reglementat legal, multi soferi alegind sa iti ofere doar varianta de anulare a cursei pe aplicatia Uber si plata cash la final. Pentru ca da, cash-ul este rege in Argentina. Bancomatele sunt rare, poti scoate doar cate putin, si comisioanele sunt foarte mari. Poti plati in unele locuri cu cardul, dar nu peste tot (si cu siguranta nu taxi-urile), asa ca in permanenta trebuie sa ai la tine si cash. Din fericire, preturile sunt mici, mult mai mici ca in Romania, asa ca suma pe care reusesti sa o scoti de la bancomat, care initial ti se parea insuficienta, s-ar putea sa iti ajunga pana la finalul excursiei.