Travelista.ro Exit Reader Mode

Explorind Uganda: peisaje verzi, lacuri, vulcani si gorile

Nici nu mai stiu cum de am decis sa mergem de 1 decembrie in Uganda. Am privit un pic cu scepticism aceasta tara, a trebuit sa ne facem vaccin de febra galbena (obligatoriu pentru viza si a putea intra in tara), am luat Malarone preventiv impotriva malariei, si ne-am facut mai multe griji decat de obicei. Dar s-a dovedit a fi cea mai frumoasa surpriza de calatorii pe care ne-a adus-o 2019!

Uganda nu este neaparat pe radarele turistice mainstream, si este o tara teribil de saraca, iar marea majoritate a turistilor vin in tururi organizate, in special pentru gorilele de munte, aceste incredibile animale mai traind doar in doua zone muntoase, intinse de-a lungul a 3 tari vecine (Uganda, Rwanda si Congo), si avind in prezent numarul in jurul cifrei de 900.

In afara de gorile, Uganda abunda in viata salbatica, putind vedea si cimpanzei, hipopotami, crocodili, lei sau rinoceri, dar si multe pasari din variate specii, in diferitele sale parcuri nationale cu facilitati turistice. Noi am avut doar 4 zile full la dispozitie, nu am dorit niciun fel de tur organizat de vreo agentie, si am avut un traseu un pic aparte fata de marea majoritate a turistilor (putini) care se aventureaza in Uganda, si va voi povesti in continuare cum si ce.

Cum te deplasezi in Uganda?

Drumurile sunt proaste, de pamant in general (in afara zonelor limitrofe capitalei si aeroportului international), si deplasarea in diferite colturi ale tarii se face cel mai rapid si comod cu mini avionase de cate maxim 10 locuri. Aeroporturile ce deservesc zonele turistice sunt in general compuse dintr-o pista de pamant sau acoperita cu iarba si o camera de asteptare la marginea ei.

In jurul cazarilor la lodge la marginea parcurilor nationale, toate hotelurile iti vor oferi transport cu masina si sofer. Poti bineinteles inchiria si propria ta masina, am studiat, dar firmele de rental sunt putine, si e scump, si trebuie organizat din vreme. Insa data viitoare cand vom reveni in Uganda (si cu siguranta vom reveni) ne vom organiza pentru a merge singuri cu masina, drumurile desi proaste si de pamant, si uneori cu potential de a se umple de noroi, sunt fara prea multe masini, doar cu cateva scutere razlete.

Dar sa revenim la ce poti face si vedea in Uganda (sau ce am facut si am vazut noi)

Mergi in vizita la gorile in Uganda

Dupa cum am spus, gorilele de munte mai exista in numar un pic mai mic de 1000 in toata lumea, si in fapt traiesc doar in doua zone muntoase: in Parcul National Bwindi din Uganda si in vulcanii Virunga, la granita dintre Rwanda, DR Congo si Uganda. Sunt principala „atractie turistica” a Ugandei. Noi am ales sa ne cazam la un lodge la marginea Padurii Impenetrabile Bwindi, si de acolo sa pornim in aceasta aventura extraordinara, de a cauta o familie de gorile intr-o jungla deasa si fioroasa.

„Gorilla tracking” se numeste aceasta aventura, si presupune un hike lung si dificil, prin zone abrupte, prin ferme de banane si plantatii de ceai, prin jungla fara carari, in care drumul ti-l faci cu macheta, prin ceata, ploaie torentiala or soare orbitor, printre tot felul de gaze insistente. Un drum care merita cu prisosinta la final, cand, urmatorii trimisi inaintea grupului de turisti, iti anunta ranger-ul ca au gasit unde sunt gorilele, si sunt aproape.

Gorilele traiesc in familii de 8-15 membri, cu un sef, cateva femele si toti puii lor. Conform regulilor menite sa le protejeze, vei avea in jungla doar 1h la dispozitie sa le observi, cu respect, de la distanta si in liniste. O ora incredibila, o fereastra in lumea lor salbatica. Una din cele mai intense experiente de intalnire cu viata salbatica avute de noi pana acum!

Admira vulcanii Virunga

8 vulcani semeti constituie lantul vulcanic Virunga, la granita intre Uganda, Rwanda si Republica Democrata Congo, si, cand ies din nori, sunt o aparitie spectaculoasa. Cel mai inalt dintre ei, Karisimbi, are putin peste 4500m, iar Muhabura la 4127m este cel mai inalt din Uganda. Sabyinyo si cei 3674m ai sai isi imparte culmile intre toate cele 3 tari, si este si cel mai usor de urcat vulcan Virunga, fiind accesibila ascensiunea catre varful sau din toate cele 3 directii.

Uganda, Perla Africii

Acesta este motto-ul sau de tara, si nu prea stiam initial de ce. Insa cand am dat cu ochii de primul sau lac (Uganda se afla in zona Marilor lacuri din Africa de est) si i-am vazut culoarea perlata a apelor, am inteles imediat. Uganda este Perla Africii datorita numeroaselor sale lacuri, de o frumusete iesita din comun. Insa nu va lasati pacalit de aceasta revelatie, si sa credeti ca aceste lacuri frumoase sunt pline de turisti.

Cu greu gasesti vreun turist care sa le fi vizitat, sau macar sa fi fost indrumat de agentia sa sau de hotelul la care sta catre ele. Noi am aflat ca nu ar fi rau sa includem macar un lac in itinerariul nostru prin Uganda cand, in Dubai fiind, la un hotel am vorbit intamplator cu un ugandez emigrat acolo. Insa dupa ce am inotat in prima apa perlata a Ugandei, urmatoarele zile ne-am facut un tel din a vedea cat mai multe lacuri posibil, si nu am regretat absolut deloc.

Inoata in Bunyonyi, al doilea cel mai adanc lac din Africa

Lacul Tanganyika este cel mai adanc lac din Africa, urmat indeaproape insa de lacul Bunyonyi din Uganda, cu adancim de pana la 900m si o incredibila apa clara, in care poti inota in siguranta, fara grija aparitiei vreunui crocodil or hipopotam ca in alte lacuri de pe continent. In afara unei experiente acvatice inedite, lacul Bunyonyi iti ofera si o experienta vizuala extraordinara, fiind inconjurat de dealuri verzi, terasate in scopuri agricole, si avind nu mai putin de 29 de insule in aceeasi nuanta intensa de verde.

Localnicii traverseaza apele lacului in canoe scopite in trunchiuri groase de eucalipt, dar, nefiind experti in canotaj in bucati de copac, noi am ales siguranta unei barci motorizate, cu care ne-am plimbat timp de o ora pe lac, si am ascultat legende despre insule bantuite, si povesti adevarate despre misionari si viata localnicilor din jurul lacului.

Lacul Mutanda, unul din cele mai frumoase locuri vazute de noi pana acum in 19 ani impreuna de calatorii intense

De la prima privire inspre lacul Mutanda si ale sale 12 insule verzi, vei fi fermecat. O apa stralucitoare, insule, si de jur imprejur toti cei 8 vulcani din lantul Virunga sunt vizibili in zilele senine. Apusurile aici sunt senzationale, la fel ca si reprizele de inot in apa clara a lacului. O plimbare aici cu barca este altfel, vei vedea sute de pasari din zeci de specii, de la pelicani la egrete de un alb imaculat, la cocorul incoronat est-african, pasarea nationala ugandeza, a carei imagine este si in centrul steagului.

Inca un lac: Lacul Mulehe

Am vrut sa vedem in fiecare zi cate un lac, asa ca in ultima noastra zi la marginea parcului Bwindi am dat o fuga la cel mai mic lac din zona, Lacul Mulehe. Acesta nu este bun pentru inot, datorita vegetatiei acvatice numeroase, are o singura insula, pe care localnicii cultiva de toate, de la banane la porumb, si comunica, printr-o delta, prin care ne-am si plimbat cu barca, cu lacul Mutanda, vizitat cu o zi inainte.

Admira Uganda de sus

Povesteam mai sus ca intre diferite puncte din Uganda te poti deplasa mai usor cu mini-avionase AeroLink, care zboara la inaltimi mici, astfel ca vei avea niste privelisti impresionante, cu munti, lacuri, vulcani, plantatii de ceai or banane. Memorabila a fost decolarea din Entebbe la rasarit, pe deasupra lacului Victoria, dar si tranzitarea lacului Albert si a micilor altor lacuri inconjuratoare din aer, de unde se puteau observa cu usurinta hipopotamii la balaceala. De asemenea, la capitolul experiente aviatice interesante poti sa treci si aterizarea pe o pista de iarba or de pamant.

Stai la plaja in Entebbe

Entebbe este singurul aeroport international din Uganda, se afla la aproximativ 70 de km de capitala Kampala, pe malul imensului lac Victoria, cel mai intins lac din Africa, care este impartit intre mai multe tari est-africane. Si la una din multele terase poti sta sa admiri viata numeroaselor pasari ale lacului, la o bere Nile locala, pentru un pic de relaxare, dupa atatea aventuri ugandeze.

Mergi pe insula cimpanzeilor

La 15 de kilometri pe apa de Entebbe se afla o insula aparte. Supranumita Insula cimpanzeilor, Ngamba pe numele ei oficial, este un sanctuar si orfelinat pentru cimpanzei victime ale contrabandei sau ale braconajului. Se fac doua tururi pe zi, in timpul orei mesei, si vei putea admira, de dupa un gard (o mica parte a insulei este pentru oameni, si este separata printr-un gard inalt de restul, unde cimpanzeii isi vad in liniste de viata lor, in padure). Am vazut cea mai apropiata ruda a omului de aproape, si chiar si un mic pui de nici 3 luni de cimpanzeu, nascut pe insula.

Poti de asemenea sa mergi si la chimp-tracking, o experienta pe care noi nu am mai avut timp sa o facem, dar ramane pe lista pentru data viitoare.

Paseste peste Ecuator in Uganda

Uganda este una din cele 13 tari traversate de aceasta importanta linie imaginara a pamantului, si cum in primavara am stat cu un picior intr-o emisfera si cu unul in cealalta in Ecuador, in America de Sud, am dorit sa re-editam experienta si in Africa. In Uganda, Ecuatorul este marcat in 3 locuri, dar noua ne-a fost cel mai la indemana (si de altfel este si cel mai interesant loc), sa sarim de la nord la sud in mijlocul lacului Victoria, unde pe o mica insula formata din cativa bolovani, multe ierburi si si mai multe pasari, este semnul care iti spune ca esti intr-un loc special al Terrei. Iar daca ajungi, ca si noi, la apus, vei avea parte de o experienta cu adevarat speciala.

Gusta ceaiul ugandez

Peste tot in zonele de deal si de munte vei vedea plantatii de ceai de un verde intens, asa ca nu rata sa il testezi, sau sa iti cumperi pentru acasa pliculete de ceai verde.

Uganda este de asemenea producatoare de cafea si cacao.

Viziteaza un trib de pigmei

Pana acum 30 de ani padurile Ugandei erau populate, pe langa gorile si alte primate, si de pigmei, ce traiau in triburi, la limita civilizatiei, din ce le oferea jungla. Guvernul a decis sa ii scoata inspre civilizatie, iar acum sunt organizate excursii pentru turisti, pentru ca acestia sa vada modul lor de viata din trecut in natura.

Plimba-te prin comunitatea locala din Uganda

Cam in fiecare zona turistica sunt organizate tururi prin comunitatea locala, la biserici, magazine si printre casele, de cele mai multe ori modeste, ale ugandezilor.

Alege in Uganda un lodge in natura, integrat in comunitatea locala

Noi am stat la un lodge ce imparte din castiguri comunitatii locale, tare apreciat de localnici, cu localnici angajati, decorat cu mult gust cu arta est-africana, si cu casute din piatra vulcanica. O senzatie placuta in fiecare dimineata sa te trezesti intre copacii desi de la marginea junglei, in cantec de pasari si tipete de maimute (pe care le-am si zarit pe geamul camerei noastre studiindu-ne curioase).

Si in final, admira verdele Ugandei!