Islanda, tara ghetii si a focului, un loc atipic din Europa, cu peisaje extraordinare, nu mai bune pentru un roadtrip printre vulcani si piscine fierbinti cu apa termala.
A doua oara in Islanda am avut cateva tinte clare: sa vizitam din zona de nord-vest, cu peninsula Snaefellsnes si Westfjords, sa ne completam „lacunele” de data trecuta prin zona de sud, cea mai populara din Islanda si… sa plecam la vanatoare de izvoare geotermale si piscinele lor calde aferente.
Cea mai noua laguna termala din Islanda, Sky Lagoon, in Reykjavik
Cea mai noua atractie termala din Islanda este Sky Lagoon, o piscina de dimensiuni generoase, pe malul oceanului, periferia capitalei, acolo unde marea se intalneste cu cerul, dupa cum ei insisi declara pe site-ul oficial.
Myvatn Nature Baths, laguna bleu din nord
In apropierea frumosului lac Myvatn, pe Diamond Circle, dupa o zi plina de hike-uri si peisaje frumoase, ne-am petrecut seara relaxati in apele bleu laptoase ale Myvatn Nature Baths. Este recomandat sa iti faci rezervare din timp, si vei avea la dispozitie o laguna, formata din doua piscine cu ape de temperaturi diferite, calde si reconfortante!
Secret Lagoon, cea mai veche laguna in care se poate inota din Islanda
Toata lumea a auzit de Blue Lagoon, dar cati dintre turistii care sosesc in Islanda au auzit de Secret Lagoon? Cea mai veche laguna termala in care se poate inota din Islanda a trecut, in urma cu cativa ani, printr-un amplu proces de renovare, dupa ce picase in uitare vreme de mai mult timp, si acum isi asteapta turistii dornici de balaceala in ape calde, langa un mic gheizer si cateva izvoare termale, in Fludir.
Fontana, piscine pe margine de lac cu izvoare fierbinti
Pe marginea lacului Laugarvatn, alaturi de izvoare atat de fierbinti incat de sute de ani aici, in pamantul incins, se coace paine, sunt amenajate piscine cu apa calda, pe care le poti alterna cu o repriza racoritoare de inot in lac.
Hoffell Hot tubs, cazi cu apa termala la margine de ghetar
La cativa kilometri de ghetarul Hoffellsjokul, cu privire la limba de gheata, cateva cazi, la propriu de cum le zice numele, cu apa termala, sunt amenajate pentru cei intorsi de pe drumetii prin natura senzationala a Islandei. Intrarea e cu plata, si e un numar limitat de oameni care sunt primiti, datorita spatiului destul de limitat de imbaiere in apa termala.
Nu uitati sa mergeti cativa kilometri pe drum de pamant inainte sau dupa imbaierea termala pana aproape de laguna glaciara si limba de gheata a Hoffellsjokul, peisajul este senzational!
Piscinele termale din WestFjords, acea zona indepartata din nordul insulei Islanda, greu accesibila, dar locul perfect pentru un roadtrip superb
Zilele petrecute in Westfjords, cea mai greu accesibila zona din Islanda, dar, conform tuturor celor care au batut drumul pana aici, in nord vestul insulei, si cea mai scenica, au alternat intre drumetii si plimbari in peisaje fenomanale, si balaceli in piscine termale, peste 10 la numar, aflate pe malurile intortocheate ale acestei „maini” ce iese inspre ocean. Am „testat” si balti la marginea apei pline de apa calda la 40 de grade, si jacuzzi amenajate, dar si adevarate mici parcuri acvatice, cu jacuzzi-uri si piscine de inot, in sate de 20 de case. Citeste mai multe ce traseu iti poti organiza prin Westfjords in traseul dedicat.
Piscina de la capatul lumii este supranumita Krossneslaug, de pe cea mai estica ramura din Westfjords. La capatul lumii! Asa spuneau parerile pe internet citite despre ea inainte, si fix aceasta era senzatia pe care o aveai cand ajungeai la ea. De la Holmavik mergi aproximativ 80 de km de pustietate, pe un drum intortocheat si extrem de scenic, punctat doar de cateva case razlete, si care trece pe langa mai multe fiorduri superbe, considerat unul din cele mai periculoase drumuri din Islanda, pana ajungi la Krossneslaug, o piscina de dimensiuni generoase, pe plaja, din oraselul pescaresc Nordurfjordur.
GeoSea, piscina fierbinte de deasupra valurilor
In Husavik, principalul port in care trebuie sa ajungi pentru a porni in cautarea balenelor, ai parte si de o surpriza termala. Pe stanci inalte, langa un far ce vegheaza oceanul, o piscina fabuloasa, pe numele ei GeoSea te asteapta.
Siglufjordur, poate cel mai frumos orasel pescaresc din Islanda, si piscina calda a hotelului Siglo
Dar cele mai multe momente fierbinti le-am petrecut in mica piscina a hotelului Siglo, in ce mai frumos orasel din cate am explorat noi prin Islanda, Siglufjordur. Piscina cu siguranta era mica, dar privelistea grandioasa, catre varfurile muntilor ce inconjoara fiordul, la sfarsit de mai inca acoperite de zapada.
Cea mai veche piscina termala din Islanda, punct pe un roadtrip fabulos
Bineinteles, cea mai faimoasa piscina din Islanda este celebra Blue Lagoon, cu apa de un albastru ireal. Dar nu de acolo ne-am inceput noi traseul prin ape calde. Prima piscina testata a fost cea mai veche piscina din Islanda, pe drumul de la Vik la Selfoss, in sudul tarii. Seljarvallarlaug este la un mic ocol din ring road, si din parcare te asteapta un hike printr-o vale de povesti, cu dealuri verzi si cascade peste tot, pana la piscina construita in 1923, de 25x10metri, pentru a veni in ajutorul localnicilor sa invete sa inoate (Desi Islanda este o insula, apele oceanului, care o inconjoara, nu sunt printre cele mai prietenoase cu inotatorii).
Un hotel design si o piscina pe masura in mijlocul pustietatii vulcanice a sudului Islandei
De la cea mai veche testata, am trecut la cea mai design-ish, sub hotelul in care am dormit primele doua nopti, Ion Adventure Hotel, in mijlocul Parcului National Þingvellir, intre dealuri de lava si lacuri.
Blue Lagoon, cea mai cunoscuta piscina din Islanda, de neratat intr-un roadtrip
Evident, trebuia sa ne oprim si la Blue Lagoon, in drumul nostru inspre vest. Spre deosebire de acum 6 ani cand am vizitat laguna cea albastra data trecuta, acum lucrurile sunt mult mai organizate, pentru a combate puhoiul de turisti care ia cu asalt sudul Islandei (si care este practic inexistent in nord). Trebuie sa iti faci rezervare cu cateva saptamani inainte, alegindu-ti ora si ziua, si trebuie sa ai grija sa nu intarzii. De abia apoi te poti balaci in voie in apa de 37-38 de grade, poti incerca masti faciale cu namol alb specific si poti savura un cocktail in aburii albastrui ai lagunei.
Daca vrei sa iei si pranzul sau cina acolo, nu uita sa adaugi la biletele tale de acces la Blue Lagoon si o rezervare la restaurantul cu privelisti la apa turcoaz laptoasa, cu un perete de roca neagra si un nume foarte potrivit: Lava.
In exteriorul centrului de piscine este amenajat si un mic traseu printre ape turcoaz si lava acoperita de muschi verde.
O piscina ca de elfi pe peninsula Dalir, un stop de roadtrip in Islanda de vest
Primul nostru popas geotermal in nord-vestul Islandei a fost pe mica peninsula Dalir, la baza unui deal in spatele hotelului Hotel Edda Laugar in Saelingsdalur. Dealul, pe care curge rapid o cascada, este, conform legendelor locale, o straveche biserica de elfi. Si zau de nu arata ca un loc desprins direct din basme. Mica piscina rotunda, si casuta de lemn, decorata cu sculpturi rustice, contribuie din plin la legenda.
O piscina agatata de faleza, cu arhitectura brutalista, deasupra plajei din Akranes
Gudlaug este o piscina cu arhitectura complet atipica, ascunsa printre pietrele si stancile ce separa plaja din Akranes, cu nisip auriu si certificata BlueFlag, de frumoasa faleza de plimbare si joaca. Este dotata cu vestiare (ce se inchid la ora 18:00), si accesul se face platind la un aparat o suma modica. Cel mai probabil nu veti intalni multi turisti aici! Cel mai curajos dintre noi (Lucas) a intrat si in ocean, impreuna cu alti 3 copii islandezi, iar Ema a apreciat din plin faptul ca nisipul, pe care se scurgea apa din piscina, era cald, fierbinte chiar, si, profitind si de soarele cum rar vezi in Islanda, amandoi au combinat balaceala in ape fierbinti cu distractii de plaja si valuri.
Krauma Geothermal Baths, balaceala in apele celui mai puternic izvor termal din Europa
La o ora de Reykjavik, in vest, aproape de Ring Road 1, poti opri la cel mai puternic izvor termal din Europa, Deildartunguhver, iar din apele lui, ce tasnesc din pamant la 100 de grade celsius, este amenajat spa-ul Krauma, cu 5 piscine calde de diferite temperaturi, si una rece. Bilete e recomandat sa fie luate in avans online.
Cam acestea au fost balacelile noastre cu apa calda prin Islanda, in 4 excursii in aceasta fascinanta insula, dintre care doar una cu copiii. Tema pentru data viitoare: sa vedem ce piscine termale ascunde si zona Eastfjords, in care nu am ajuns pana acum!