Pe taramul ghetarilor: Ilulissat si fantasticul fiord de gheata din Groenlanda
Ilulissat a fost primul orasel din Groenlanda in care am poposit. Si aici ne-am indragostit iremediabil de aceasta insula gigantica, taram al ghetii eterne si al peisajelor extraordinare.
In Groenlanda imi doresc de ani buni sa ajungem. Dar mereu a fost ceva in calea mea. Un bebe in burtica, un bebe mic acasa pe care nu puteam sa il lasam prea mult singur, o amanare a rezervarilor ca sa gasim cu 6 luni inainte totul full. Anul acesta am fost pregatita, si am facut toate rezervarile de cu un an inainte.
Si asa am ajuns in Groenlanda, deocamdata doar in 2 orase, dar cu siguranta vom reveni cat de curant. A fost superb, o destinatie care a urcat direct in topul tuturor excursiilor facute de noi vreodata. Si eu nu fac topuri deobicei, dar am simtit nevoia, special ca sa pot pune Groenlanda pe prima pozitie.
Ilulissat si Groenlanda din avion
Inca de cand te pregatesti de aterizare, venind cu avionul fie din Islanda, fie din alt orasel groenlandez, iti vei da seama ca Ilulissat este un loc cum nu mai exista altul. Intai vei admira calota glaciara, o intindere alba, nesfarsita, intrerupta doar de rauri sau lacuri de un albastru pur.
Apoi se vor zari marginile Groenlandei, stanci gri, impunatoare, pe alocuri acoperite de lacuri sau intinderi de muschi si mici tufisuri verzi.
Casutele colorate din Ilulissat
Iar chiar inainte de a ateriza vei zari casutele colorate ale Ilulissatului, intinse de-a lungul celui mai fascinant obiectiv natural posibil: fiordul de gheata. Casutele colorate si malurile fjordului iti vor fi teren de plimbare in zilele urmatoare. Cat te tine energia, ca lumina oricum in iulie este non stop, 24 de ore din 24.
Ghetarul Ilulissat si cum il poti admira in voie
Sa admiri peisajul ghetarilor plutind pe apa calma a marii o poti face in mai multe moduri: cu un zbor cu mic avion (AirZafari) ori cu elicopterul (Air Greenland), sa te plimbi in diferite croaziere, cu barci care ocolesc, cu mai multa sau mai putina grija, in functie de dimensiune si capacitate, blocurile de gheata mai mici sau mai mari, intr-o excursie cu caiacul sau de pe mal, plimbindu-te prin oras sau pe traseele de hike amenajate.
In prima zi, profitind de soarele puternic pe care l-am gasit la aterizarea in Ilulissat, am pornit la plimbare, pe unul din cele 3 trasee de hike, cel bleu, lung de aproximativ 6km, care ne-a purtat, peste stanci, pe marginea fjordului de gheata (UNESCO), pe langa asezarea antica Sermermiut, printe flori roz si muschi verde, si in permanenta cu privelistea dramatica a ghetarilor plutind pe marea infinita.
Un al doilea traseu de hike, marcat cu galben, te traverseaza peste un munte stancos, de la o parte a fjordului la alta, unde ti se va desfasura un peisaj cu totul aparte: in stanga ghetarii in asteptare si in dreapta casele colorate ale orasului, despartite de un cos gigantic al unei fabrici, un turn bleu, pictat in ton cu apa oceanului si gheata de pe ea.
In prima seara, am continuat admiratul ghetei, de data aceasta de pe mare. O barca veche de lemn, ne-a dus incet si cu grija printre bucatile de gheata, pana aproape de cei mai mari ghetari din zona, adevarati munti, colosi mari cat un bloc ori un vas de croaziera. La miezul noptii, vara in zonele de deasupra Cercului polar, apusul si rasaritul se contopesc, iar rezultatul pe cer este o lumina rozalie, timp de 2-3 ore, in care am putut fotografia dupa pofta inimii ghetarii.
Cu ferrybot-ul din Ilulissat in Ilimanaq, printre gheturile din Groenlanda
In cele 2 zile intregi in care am poposit aici am avut 2 aventuri complet aparte. In prima zi, am luat feribotul catre Ilimanaq, o mica asezare mai la sud de Ilulissat, de unde am pornit un lung traseu, cu o barca, o masina de teren, o alta barca, si, la final un hike pe propriile noastre picioare pana la un ghetar superb, pe care l-am admirat intai de pe plaja cu nisip fin, si apoi, cu curaj, am pasit, intr-o zona sigura, pe suprafata sa inghetata si alunecoasa, de unde l-am putut vedea in toata imensitatea sa inghetata.
Aventura s-a terminat in Ilimanaq, cand, inainte de a ne imbarca pe feribotul inapoi in Ilulissat, am luat o cina intr-o casa traditionala refacuta, la restaurantul Egede, de langa cabanutele de sticla in care te poti caza.
Cu icebreaker-ul prin Groenlanda, spre ghetarul Eqi, la nord de Ilulissat
Daca credeam ca aceasta va fi cea mai aventuroasa excursie din Ilulissat, a doua zi aveam sa ne razgandim, fix cand ne imbarcam la bordul unui icebreaker. Destinatia noastra: ghetarul Eqi, la aproximativ 80 de km mai la nord de Ilulissat, care poate fi ajuns doar cu un astfel de barca puternica deoadece ultimele cateva sute de metri din fjordul pe care il strajuieste este acoperit de o pelicula de gheata. Iti ia aproximativ 2h45 (dar poate sa dureze si pana la 4h, in functie de vreme) sa ajungi la Eqi, si poti, cu rezervare din vreme, chiar innopta aici, in lodge-urile asezate pe malul stancos de vizavi de ghetar.
Icebreaker-ul va poposi timp de 1-2 ore in fata imensului ghetar, cu perete de cateva zeci de metri deasupra marii, in asteptarea spectacolului sonor pe care il provoaca desprinderea bucatilor de gheata de pe margine, si caderea lor in apa.
Drumul de la si inapoi in Ilulissat este un spectacol insa in sine, barca trecind, uneori aproape razant, pe langa blocuri mari si mici de gheata, ce isi fac traseul prin fjord si se oglindesc, uneori perfect, in apa marii, pentru cele mai scenice poze posibile.
Unde te cazezi in Ilulissat, Groenlanda?
Cele doua hoteluri mari sunt Arctic Hotel, proprietate Air Greenland, si Hotel Icefjord, situate fiecare in unul din ele 2 capete ale orasului, amandoua cu camere cu priveliste superba la fjord. Dintre ele, cel mai luxos este cu siguranta Arctic Hotel, camerele au geamuri mari cu peisaje superbe, si, ca si element unic, poti opta pentru a dormi in niste iglu-uri de metal, moderniste.
Numeroase alte hoteluri, pensiuni si hosteluri pot fi gasite raspandite prin oras.
Cum ajungi si cum te deplasezi in Ilulissat?
Catre Ilulissat exista zbor direct din Islanda, sau, via Kangerlussuaq, aeroportul principal al Groenlandei, poti zbura din alte orase ale insulei sau din Copenhaga.
In Ilulissat nu se pot inchira masini. In Groenlanda nu exista drumuri care sa lege intre ele diferite orase, ci doar strazi in asezari. Totusi insa, Ilulissat are un trafic alert, marea majoritate a localnicilor avind masini, cu care se deplaseaza des intre punctele (de altfel nu prea indepartate) ale orasului, creind un pic de haos pe putinele sosele existente.
Ca turist vei merge cu diferitele shuttle-uri puse la dispozitie de hoteluri sau de companiile cu care ti-ai organizat excursii, sau cu unul din cele cateva taxi-uri din oras. Noi am ales de cateva ori si plimbarile pe jos, peisajele fiind la tot pasul fascinante.
Din Ilulissat, vacanta noastra groenlandeza a continuat in Kangerlussuaq, unde am poposit 2 nopti inainte de a ne lua zborul inapoi inspre Europa continentala. Citeste aici si cateva informatii despre cum iti organizezi o calatorie in Groenlanda.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |