O zi din excursia noastra de o saptamana prin insula de nord din Noua Zeelanda a fost atribuita unui hike de 19.5km (distanta care nu ne speria dupa ce acum cativa ani am parcurs cei 22km dus intors pana la Trolltunga din Norvegia): Tongariro Alpine Crossing.
Cum te organizezi pentru a face Tongariro Alpine Crossing
Spre deosebire de Trolltunga, unde pur si simplu parchezi masina in parcarea de la inceputul traseului, Tongariro cere un pic mai multa organizare in prealabil, cu cel putin o zi inainte (daca nu chiar mai multe daca ajungi in plin sezon). In primul rand, drumetia nu incepe si se termina in acelasi loc.
La ambele capete ale hike-ului sunt amenajate parcari, si poti porni pe traseu in ambele directii. Totusi o directie este mai populara, si pe buna dreptate. In felul acesta ajungi la inceput, odihnit, la zonele mai dificile, dar si extrem de frumoase ale traseului, in schimb in sens invers ai avea 10km de urcat la inceput, prin zone frumoase, dar monotone, si ai ajunge la partile cu dificultate mai mare obosit gata, si poate cu chef mai putin de admirat superbele zone vulcanice si lacurile perfect de albastre ce te asteapta aici. Asa ca toata lumea recomanda sa incepi traseul din Mangatepopo.
Numai ca singurul impediment, de dimineata cand purcezi pe munte, este ca parcarea de aici iti permite sa stai cu masina maxim 4h, iar traseul dureaza undeva intre 6 si 8 ore.
Variante sunt destule: parchezi in pumnctul final, Ketetahi, si de acolo o naveta te duce la punctul de start, sau dormi fix in oraselul de langa Mangatepopo, si vei lua naveta de la final inapoi la cazare. Noi am ales varianta cu parcat la final si naveta dimineata la start. In felul acesta la sfarsit, obositi dupa drumetie, ne-am refugiat direct in masina noastra si nu am mai asteptat vreun autobuz.
De mentionat ca parcare de la final are locuri limitate, si trebuie sa ajungi in jur de maxim 9 dimineata pentru a gasi loc. De altfel aceasta e si ora maxima la care vei gasi naveta sa te duca la start.
Cum este traseul?
Chestiile organizatorice fiind rezolvate (rezervarea navetei am facut-o cu o zi inainte, si am platit-o direct online, dupa ce am primit confirmarea ca vremea va tine cu noi si vom putea face traseul), am purces la drum. Traseul incepe cu o parte plata, cu vulcani in departare. Primii 4-5km nu iti pun dificultati, insa plimbarea este foarte placuta vizual (intalnesti chiar si o cascada, pe numele sau Soda Springs).
La inceput urci si iar urci pe coame de vulcani
Abia apoi incep cateva urcari sustinute, dintre care una cu un nivel mai ridicat de periculozitate este dotata cu lanturi pentru a te ajuta, iar noi am prins aici un vant extrem, destul de infricosator. Insa privelistile cu cratere si varfuri de vulcan fac toti banii si merita tot efortul.
Primul lac pe care il vei intalni in drum este unul maro, intr-un mic fost crater. Desi maro, vederea lui este spectaculoasa.
Punctul culminant al Tongariro Alpine Crossing: cele 3 lacuri de smarald
Dupa un alt urcus sustinut pe o muchie expusa de munte vei vedea insa bijuteriile acestui traseu: cele 3 lacuri de smarald, cu adevarat spectaculoase. Ca sa ajungi insa la marginea lor va trebui sa cobori o panta de crater, abrupta si acoperita de lava faramitata, foarte alunecoasa.
Nu esti inca la jumatatea traseului, dar aici este cel mai frumos loc al sau, si deja ai depasit cele mai dificile zone, asa ca marea majoritate a turistilor alege sa opreasca aici pentru o gustare sau masa de pranz. Ceea ce am facut si noi, bineinteles!
La final de traseu, doar coborare
Nu departe de cele 3 lacuri de smarald vei da peste un alt lac, Lacul Bleu, mai mare si mai deschis la culoare, de altfel punctul din care traseul va incepe coborarea.
10 kilometri de aici vor fi la vale, cu vedere pana jos, unde alte lacuri iti bucura ochii, iar ultimii ii vei face prin o padure deasa, cu ferigi uriase si palmieri, pe langa un rau involburat.
Relaxare dupa Tongariro Alpine Crossing pe malul lacului Taupo
Daca mai ai energie dupa terminarea traseului, in aproximativ 20 de km te asteapta o zona superba, de jur imprejurul lacului Taupo, unde poti sa mananci un picnic si sa te bucuri de peisaje.
Unde ne-am cazat dupa Tongariro Alpine Crossing?
De jur imprejurul lacului, orasele si satuce iti ofera posibilitati de cazare. Noi am stat in Turangi, la 15 minute de terminarea traseului, pe malul unui rau ce oferea multe locuri de pescuit pescarilor amatori, la un lodge cochet.
Tongariro Alpine Crossing e cu siguranta cel mai frumos hike de o zi din insula de nord, Noua Zeelanda, si, multi spun, in top 10 de trekkinguri de maxim o zi din intreaga lume. Dupa ce ne-am odihnit bine, a doua zi am continuat roadtrip-ul nostru prin Noua Zeelanda inspre capitala geotermala, Rotorua.