Travelista.ro Exit Reader Mode

Calatorii in Republica Moldova: Pe la crame cu sosele subterane

Un weekend ploios de aprilie ne-a gasit peste granita, in Moldova, pentru a ne satisface o curiozitate de demult: sa vizitam faimoasele crame cu labirint de sosele subterane de aici. In doua zile am vizitat doua crame subterane, Milestii Mici si Cricova, care, desi asemanatoare ca si structura, au oferit doua experiente complet diferite.

Milestii Mici, cu masina personala prin crame si sosele subterane

La Milestii Mici am poposit prima oara. Aici conduci pe strazile subterane cu masina proprie, in care ti se alatura un ghid. Din loc in loc opresti, pentru a vedea diferite puncte de interes, si a iti mai povesti mai multe despre aceasta lume a vinului complet neobisnuita.

Primul popas a fost la o cascada subterana, iar drumul ne-a dus printr-un labirint de stradute, cu nume precum Feteasca ori Cabernet, pe langa butoaie gigantice sau cuve de metal in care se pastreaza vinul.

Punctul culminant a fost vizita la colectia de sticle de vin, cea mai mare din lume, de in jur de un milion si jumatate de sticle, inscrisa in Guinness World Records, Cartea Recordurilor. Colectia aceasta gigantica este pastrata in bolte si rafturi speciale, si te plimbi pe alei de piatra printre sticle de vin vechi si de o suta de ani. Printre ele sunt si colectii private, pastrate aici, in subteran, unde conditiile de temperatura si umiditate sunt se pare excelente pentru a mentine calitatile vinului.

Vizita de aproximativ 1h in subteran se termina cu o degustare de mai multe vinuri Milestii Mici, aduse in carafa pe masa, asezonate cu placinte si branzeturi. La sfarsit, de neratat sunt pozele cu fantanile din care curge vin in pahare gigantice.

Cu trenuletul rosu prin autoastradele de sub pamant de la Cricova

Initial ne gandisem ca o vizita la una din cramele subterane ale Moldovei este suficienta, dar trecind intamplator apoi pe langa Cricova, am decis sa ne abatem putin sa vedem cum este.

Ne-a placut atat de mult cum arata intrarea, si faptul ca mergeai in subteran cu un trenulet rosu interesant, incat, desi nu am gasit loc liber sa vizitam chiar atunci, ne-am facut rezervare pentru a doua zi de dimineata (ca si sfat – trebuie categoric rezervat loc din timp pentru a vizita cramele subterane, se poate ocupa hotelul sau direct de pe site-urile lor de prezentare – noi am fost off season si pe vreme ploioasa si friguroasa, si totusi erau foarte multi turisti).

La Cricova vizita deci se face cu trenulete electrice (mi se pare mult mai bine pentru aerul respirabil din subteran), rosii si simpatice, care opresc din loc in loc pentru a iti prezenta minunatiile locului, similare bineinteles cu cele de la Milesti: butoaie, strazi de sub pamant, colectia de sticle (tot de peste 1 milion, dar un pic mai mica decat cealalta). Aici sunt si colectii ale sefilor de stat care au venit in vizita, sau ale altor personalitati ale lumii.

Daca Milestii Mici este inscrisa in Cartea recordurilor, Cricova a fost propusa pentru inscrierea in Patrimoniul UNESCO. Ne-a placut mult si filmuletul despre vin, istoria sa si modul de preparare, pe care l-am vazut in cinema-ul subteran de aici. Degustarea insa la Cricova a fost un eveniment aparte, tinut cu fast in una din salile tematice de degustare (sunt create artistic ca un submarin, ca o casa traditionala, etc), deasemenea asezonate cu placinte cu varza, mere sau cartofi, conform traditiei locale.

Ne-au placut mult aceste 2 vizite, si as reveni cu drag la alte crame, subterane sau nu, in Moldova, mai ales ca la unele precum Purcari, sau, in curand, Castel Mimi, te poti si caza pe niste domenii care par absolut superbe.