Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2016 - 4 roadtrips in 4   >  4 roadtrips in 4: Primavara ne plimbam prin Romania -> Ziua cetatilor si castelelor si conacelor de tot felul

Daca in intai a fost ziua bisericilor, a doua zi din roadtrip-ul nostru de primavara prin Romania cu copiii a fost dedicata se pare cu precadere catorva cetati si castelelor (dar si catorva altfel de obiective).

Dimineata la conac

Dimineata ne-am inceput-o trezindu-ne in camera cu maci a Conacului Archia, unde ne cazasem de cu seara, si ne-am continuat-o cu un mic tur de domeniu, in jurul piscinei, si pana la herghelie (unde am vazut si un manz foarte simpatic).

 

Sus la cetatea Deva

Dupa micul dejun, prima destinatie a fost cetatea Deva, cocotata pe Dealul Cetatii, in mijlocul orasului. Sus la cetate se ajunge cu un funicular abrupt, experienta care l-a distrat enorm pe Lucas, mare fan al lifturilor de toate felurile.

Pe noi ne-a distrat insa mai mult view-ul de pe zidurile cetatii (recent reconditionata), si, deoarece ne-am intalnit cu cateva panouri „Atentie vipere” (si oricum citisem ca dealul este rezervatie pentru cateva specii de vipere), am preferat si coborarea sa o facem tot motorizat, desi exista si o varianta de carare pietruita. La baza funicularului este un parc cu loc de joaca, dar si un aqua park, pe care insa nu le-am incercat.

Plimbare prin Arboretumul Simeria

Dupa ce am coborat de la cetate nu am mai zabovit in Deva, ci, am mers 8-9km mai incolo la Simeria, unde citisem de un parc superb, pe numele sau Arboretum sau Parcul Dendrologic, un fel de gradina botanica mai salbatica, cu o sumedenie de specii de copaci interesante, avind in centru un conac, cladire care a fost candva “castelul” Gyulai” apoi mai târziu “castelul” Bela Fay, dupa numele celui care a intemeiat parcul.

Desi initial credeam ca e mai mic, am petrecut 2 ore pierduti printre copacii seculari din Arboretum, plimbindu-ne pe malul lacurilor acoperite de nuferi si pe podetele de lemn. A fost o experienta tare placuta, si parcul, cu vechiul sau conac parasit, vegetatia densa si lacurile sale mi-a amintit de o alta plimbare de nu demult, de la domeniul conacului Arcus.

Pranz cu copiii la Castelul Lupilor

Se facuse ora pranzului, si ne-am orientat rapid spre ceva de mancare. Cand cautasem cazare pentru noaptea in Deva, pe lista scurta de posibile optiuni, pe langa Conacul Archia, fusese un castel la vreo 15 km de Deva, Castelul Lupilor. Acum, flamanda fiind, google mi-a confirmat rapid ca este aproape de Simeria, in satul Chimindia, si inspre acolo ne-am indreptat masina.

Castelul Lupilor este o pensiunea, cu restaurant cu o terasa cu view dragut la dealurile din jurul Devei, construita ca un castel cu turnulete si porti de aparare (un pic kitsch, dar kitsch voit si haios, nu deranjant). Pe noi ne-a distrat, mai ales ca avea si un mic loc de joaca, si timpii morti pana ne-a adus mancarea i-am folosit urcind in turnuletele amenajate prin castel, pentru a nu se plictisi.

Geoagiu Bai – Termele romane Gemisara si frumoasa cascada Clocota

Cu burtile pline, copiii au adormit imediat ce ne-am urcat in masina, si noi ne-am adus aminte ca zarisem un indicator catre Geoagiu Bai, statiunea balneara a judetului, pe care erau specificate si Termele romane Germisara, de care imi aduceam vag aminte ca le vazusem intr-o poza fantastica, cu un fel de bazin de apa intr-o pestera adanca. Asa ca daca tot aveam niste timp la indemana, am facut un ocol, si am poposit in Geoagiu Bai.

Luindu-ne dupa niste indicatoare, intai am ajuns la o cascada, o supriza super placuta, pentru ca nu stiam de ea, Clocota pe numele ei, si a fost senzational de frumoasa (mai ales ca am putut ajunge cu masina fix pana langa ea, asa ca Lucas si Ema au sforait in masina linistiti, in timp ce noi admiram si ne pozam cu cascada).

Abia apoi ne-am indreptat catre ce ne atrasase initial, si anume Termele romane Germisara, unde bineinteles nu am mai putut ajunge cu masina fix pana in miezul obiectivului de vizitat, asa ca am coborat pana in pestera cu terme pe rand, unul dintre noi facind de paza la masina.

Sarmizegetuza Regia – de neratat intr-un roadtrip prin Romania

Terminind acest mic detur care a meritat cu prisosinta, ne-am reluat drumul catre ultima noastra tinta in aceasta zi: cetatea dacica Sarmizegetuza Regia, un loc demult aflat pe lista noastra de „trebuie sa vizitam in Romania”. Ajunsi acolo copiii s-au trezit odihniti, si am pornit intr-o plimbare de 2km pana la zidurile vechii cetati dacice, si apoi in explorarea ruinelor ramase (atentie, si aici este o zona de vipere, asa ca e bine sa pasesti cu atentie daca te abati de la cararile turistice). (Citeste mai multe despre cetatile dacice din Muntii Orastiei aici)

Cina cu copiii in Hateg

Cina am luat-o in Hateg, dupa ce am trecut cu masina prin peisajele superbe ale Tarii Hategului, la un restaurant super bun, Art & Grill Bistro. Nu am avut prea mult timp sa ne para rau ca nu am putut vizita Dino Geo Parcul din Hateg (era prea tarziu, cu siguranta data viitoare insa alocam timp – LE: am revenit sa vizitam mai pe indelete Tara Hategului intr-o vara), ca ne-am indreptat in ritmul lent al drumului cu multe serpentine catre urmatoarea noastra cazare, de data aceasta pe malul unui lac (si despre ea intr-un post viitor).

Unde am fost cazati a doua noapte a roadtrip-ului de primavara cu copiii prin Romania?

Cum am spus si mai sus, dimineata in Deva ne-am trezit in camera Maci a Conacului Archia, un loc pe care il aveam demult pe lista de hoteluri si pensiuni din Romania care merita incercate, si nu am fost dezamagita. Camera Maci este un fel de junior suite, extrem de spatioasa chiar si pentru familia noastra mare de 4, si, dupa cum ii spune numele, este decorata cu maci gigantici pictati pe toti peretii (chiar si in baie), contrastind placut cu mobilierul verde.

Boierii contemporani, caci acesta este motto-ul conacului pentru clientii sai, pot beneficia si de piscina din fata (pentru noi eram cam frig sa o incercam, dar ne-am bucurat de privelistea cu intinderea de apa bleu atat la cina pe terasa, cat si din camera), dar si de compania cailor din mini herghelia conacului (cand am fost noi aveau si un manz mic si foarte haios).

Intreg roadtrip-ul de primavara prin Romania cu copiii:

Harta traseului | Ziua bisericilor din Transilvania (Cincsor – Carta – Cisnadioara – Cisnadie) | Ziua cetatilor (Deva – Simeria – Chimindia – Geoagiu Bai – Sarmizegetuza Regia – Hateg – Valiug) | Ziua apelor de tot felul (Valiug – Minis – Bigar – Morile de apa de la Eftimie Murgu – Dunare) | Ziua la Cazanele Dunarii

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare