Travel review: Bora Bora
Bora Bora, insula din mijlocul Pacificului, a fost numita de multi, si pe buna dreptate, drept cel mai frumos loc de pe Pamant. Si cine suntem noi sa negam evidenta?? Insula este un amalgam de nuante de bleu, de la azur pana la albastrul intunecat al oceanului de dupa bariera de corali, totul inconjurand smaraldul intens conferit de vegetatia abundenta vulcanului Otemanu.
Insula de origine vulcanica, Bora Bora este de fapt un complex de mici insulite, formate de-a lungul unei bariere de corali din jurul insulei principale.
Bora Bora, luna de miere sau destinatie in familie?
Bora Bora este in principal destinatie preferata pentru luna de miere, insa si o vizita in familie va fi o experienta unica.
Unde este localizata Bora Bora?
Bora Bora face parte din Polinezia Franceza si este situata la tropice, in apropiere de Tahiti, de unde se poate ajunge cu avionul in aproximativ 45 de minute. Un drum pana aici din Romania dureaza aproximativ 24 de ore, si necesita o escala undeva pe teritoriul Statelor Unite.
Unde stam pe Bora Bora?
De-a lungul tarmului insulei principale, dar si pe unele dintre motu (insulite) inconjuratoare sunt situate numeroase hotele, in general de 4 sau 5 stele. Insa nu va ganditi ca aceste hotele sunt obisnuite! Ele sunt formate din o colectie de bungalow-uri, mici casute amplasate pe plaja sau suspendate deasupra apei. Dintre acestea amintim: Le Meridien Bora Bora (ce adaposteste si o rezervatie ce protejeaza broastele testoase), St Regis (unde Nicole Kidman a ales sa isi petreaca luna de miere), Intercontinental sau Sofitel Marara. Aceste hoteluri de lux ofera clientilor toate conditiile petrecerii unui sejur de vis.
Pentru cei a caror buget nu le permite o sedere la unul din hotelurile de mai sus, sedere pentru care scoti din buzunar aproximativ (sau de fapt minim) 400-500$, in Bora Bora exista de asemenea un camping amenajat, dar si numeroase pensiuni de „familie” unde se poate sta relativ ieftin, dar fiind inconjurat de acelasi peisaj paradisiatic.
Cum ne distram pe Bora Bora?
Admirarea peisajului din jur este o distractie in sine in aceasta locatie. Turistii nu se mai satura privind infinitele nuante de albastru ale apei in contrast cu nisipul de coral alb stralucitor.
In afara de contemplarea frumusetilor naturii, Bora Bora ofera turistilor o varietate mare de activitati, suficiente pentru a satisface cele mai diferite gusturi. Prin diverse activitati puteti descoperi Bora Bora in toate dimensiunile ei, si trai o adevarata vacanta exotica.
Underwater Bora Bora
O excursie de snorkeling este un „must” aici, deoarece se pot vedea varietati de pesti tropicali, viu colorati, ce danseaza in jurul tau, si printre coralii de pe fundul apei. Puteti combina, optand pentru o excursie cu jet ski-ul, ce va va opri la un loc tocmai bun de inotat si snorkeling. De asemenea, scuba diving ofera privelisti deosebite, putandu-se descoperi fauna oceanului Pacific. Exista numeroase scoli, ce pot oferi si brevete de scufundator. Daca detineti un brevet obtinut in alta parte, cu ajutorul unui ghid puteti cobora in adancurile oceanului (15-30m) pentru a va intalni fata in fata cu diverse specii de rechin, dintre care Lemon Shark poate ajunge pana la 5m la maturitate).
Pacificul isi poate revela secretele si in timpul unei plimbari cu submarinul „Spiritul Pacificului” pe langa peretele de coral, la o adancime de 35 de metri, dar si mergand pe sub apa, dotat cu o casca de scafandru, in timpul unui Aqua Safari.
Shark feeding este o alta activitate foarte populara printre turistii din Bora Bora, ei putand astfel inota literalmente inconjurati de rechinii flamanzi ce vin sa isi primeasca portia de peste decapitat. Si daca sunteti fan inotat intre rechini, o vizita la Lagoonarium (un fel de gradina zoologica, dar doar cu pesti) trebuie sa fie bifata, aici fiindu-va prezentati rechini crescuti in captivitate cu care puteti inota si chiar atinge. Tot in aceste doua activitati veti face cunostiinta cu prietenoasele pisici de mare, ce populeaza laguna.
Bora Bora din aer
Turistului Bora Bora intai i se descopera din aer, de la fereastra avionului cu care soseste pe micutul aeroport, situat pe un motu (insulita). Daca nu ati consumat toata memoria camerei in cele 45 de minute de zbor, si doriti sa „aprofundati” peisajele oferite de Bora Bora de la inaltime puteti sa faceti un tur cu elicopterul (15 sau 30 de minute, in functie de cat „buget” aveti), sau sa practicati parasailingul.
Ferme de perle
Perlele sunt simbolul Polineziei Franceze, astfel incat nu scapati ocazia sa vizitati ferma de perle, situata pe insula principala. Aici puteti afla totul despre cum se cultiva aceste bijuterii ale oceanului, dar va si puteti achizitiona propria perla sau colier de perle.
Interiorul insulei
Nu cunoasteti Bora Bora suficient, daca nu sunteti familiarizat cu insula principala, si mai ales cu interiorul sau muntos.
Principalul sat de pe insula este Vaitape, iar plaja publica este in apropiere, la Matira; locuri unde puteti ajunge usor inchiriind o masina, sau un Bugster (un fel de cart, dar mai puternic). In schimb, interiorul fascinant, vulcanic, al insulei se ofera turistilor mai greu, pentru a ajunge fiind nevoie de o masina 4×4. Agentiile de turism ofera numeroase excursii ghidate 4×4, adevarate safari pe drumurile neprietenoase sapate de soldatii americani in munte, prin vegetatia luxurianta. Insa zgaltaiala drumului se merita pe deplin, in momentul in care, de la inaltime avem vedere asupra intregului ocean. Un punct de interes sunt tunurile catarate de americani pe coama vulcanului, dar care nu au fost niciodata folosite. Atentie: vegetatia luxurianta a interiorului insulei atrage o populatie de tantari si alte gaze, astfel ca un spray repulsiv este binevenit de avut in geanta.
Unde mancam pe Bora Bora?
Fiecare hotel de pe insula ofera vizitatorilor sai minim 2 restaurante, ce combina specialitatile specifice polineziene cu bucataria franceza si internationala. Chiar daca stati la un hotel, puteti cina la restaurantele altor hoteluri. Atentie insa, trebuie sa faceti rezervare dinainte, unele hoteluri cerand confirmarea scrisa pentru a permite accesul in cadrul lor.
In afara de acestea, exista cateva restaurante faimoase, printre care: Top Dive (unde exista si o scoala de scuba dive), Bloody Mary (care isi intampina vizitatorii cu o lista a celebritatilor ce le-au trecut pragul si care nu are meniu, ci in fiecare zi serveste „catch of the day” – pestii prinsi in ziua respectiva), Matira Restaurant (situat pe singura plaja publica din Bora Bora).
Cu ce suvenire ne intoarcem acasa?
Ca adevarate shopaholice ce suntem, nu vom putea petrece un concediu, fie el si in paradis, fara a da putin iama in niscavai magazine. Si ce putem cumpara din Bora Bora daca nu PERLE. De diferite dimensiuni, calitati, culori si forme, ele ne vor incanta ochii (dar si goli buzunarele).
Alte cumparaturi ar fi nelipsitele suveniruri (la preturi mai mult decat piparate insa), dar si obiecte de arta traditionale polineziene. Intre acestea amintim statuetele TIKI, care in credintele populare ne vor proteja si ne vor apara de spirite rele. Apoi putem gasi o varietate de obiecte decorative, scoici (chiar si de dimensiuni gigantice) cu care putem sa ne decoram casa, pentru ca mai apoi sa ne amintim cu nostalgie de acest concediu.
Iar pentru a va integra in spiritul vesel al Pacificului, este obligatorie achizitionarea unei camasi inflorate in culori vii pentru el, a unei rochite la fel pentru tine, si a unui pareo pentru mersul la plaja.
Vezi mai multe poze din Bora Bora in galeria de imagini Bora Bora, perla Pacificului pe egirl.ro
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |